Omlet biszkoptowy znakomicie łączy się z wrześniowymi owocami - konfiturą z pysznych śliwek węgierek lub z kwaskowatym musem z przesmażonych jabłek. Polecam te połączenia na drugie śniadanie i nie tylko.
Porcja dla jednej osoby:
-3 nieduże jajka
- 2 płaskie łyżki przesianej mąki typ 480
- oliwa z oliwek do posmarowania patelni
- cukier puder
- 8 śliwek węgierek
-odrobina wody
Śliwki pestkujeny, podlewamy wodą delikatnie i dusimy parę minut na małym ogniu ciągle mieszając. Można dodać cukier, ale jak są dojrzałe i miękkie nie jest to konieczne.
Białka ubijamy na pianę, najlepiej robotem. Uważamy, by ich nie przebić. Dodajemy żółtka. Po chwilii wsypujemy przesianą mąkę.
Patelnię dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Wylewamy masę. Smażymy na niedużym ogniu. I albo jak omlet się zetnie składamy na pół i odwracamy po chwilii albo przekładamy ostrożnie na drugą stronę. Przewracanie puszystego omleta nie należy do najłatwiejszych czynności - ale ten przerwany też smakuje obłędnie🙂 Podajemy z ciepłymi śliwkami bądź ciepłym musem jabłkowym. Delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
KOMENTARZE (0)