Magdalenki z oliwą i mąką migdałową.
Te magdalenki mają perfekcyjny guz🙂 Wyrośnięty guz podczas pieczenia to cecha udanej magdalenki! Są z oliwą, z dodatkiem mąki migdałowej - co ma im zapewnić wilgotność, a także w smaku podobieństwo do finansjerek - innych typowych migdałowych francuskich ciasteczek.
Składniki na 21 sztuk
60 ml oliwy
30 g miodu
3 jajka
15 ml wody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g cukru
100 g mąki typ 450
40 g mąki migdałowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Płynne składniki mieszamy z cukrem. Łączymy suche składniki i wsypujemy do płynnych. Wymieszane wkładamy na minimum 1 godz do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pieczemy w natłuszczonych foremkach. Po włożeniu do piekarnika obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 12 minut.
Przepis na magdalenki pochodzi z Szabatowych przepisów Marca Grossmana.
KOMENTARZE (0)