Konfitura figowa

12 . 11 . 2021
饾挮饾憸饾捁饾搶饾捑饾憭饾捀饾搹饾憸饾搰饾憭饾搥 i konfitura figowa pachn膮ca ju偶 lekko 艣wi臋tami, z dodatkiem soku pomara艅czowego, cynamonu i go藕dzik贸w. Do tego kromka podgrzanego chleba jaglanego z ziarnami chia i siemieniem lnianym, odrobina solonego mas艂a oraz rozgrzewaj膮ca zimowa herbata z imbirem, any偶em i babcinym sokiem malinowym. Mo偶e by膰? 18 fig dok艂adnie umy艂am, odci臋艂am ogonki, pokroi艂am na mniejsze kawa艂ki i posypa艂am 5 艂y偶kami br膮zowego cukru. Odstawi艂am na 2 godziny, aby owoce pu艣ci艂y sok. Doda艂am 1/4 szklanki soku pomara艅czowego, 2-3 go藕dziki oraz 2 szczypty cynamonu. Nast臋pnie, gotowa艂am ok 40 minut cz臋sto mieszaj膮c. W mi臋dzy czasie, rozgniot艂am wi臋ksze kawa艂ki fig na mniejsze. Wieczorem powt贸rzy艂am gotowanie przez oko艂o 30 minut. Nast臋pnego dnia przed w艂o偶eniem konfitury do wyparzonych s艂oiczk贸w, gotowa艂am jeszcze 20 minut. Po zakr臋ceniu, postawi艂am s艂oiczki do g贸ry dnem i przykry艂am na par臋 godzin 艣ciereczk膮.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ