Kaszotto z cukinią, bobem i kurkami

31 . 07 . 2024

Podrzucam pomysł na zdrową i sezonową kolację.

Kaszotto z cukinią, koprem, kurkami i bobem. Smaki polskiego lata zebrane w jednym daniu.

1,5 l lekkiego bulionu warzywnego
1/5 szklanki wytrawnego białego wina (można pominąć)
200 g pęczaku
duża cebula, u mnie cukrowa
spory ząbek czosnku
spora cukinia pokrojona w kosteczkę
1/3 pęczku koperku
50 g ugotowanego bobu
50 g usmażonych kurek
20 g masła plus łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj, aż zmięknie. Po ostudzeniu obierz. Kurki chwilę smaż na oliwie z oliwek, posól.
Na łyżce masła i oliwy z oliwek usmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie wsyp kaszę i równomiernie rozłóż na dnie patelni. Chwilę smaż. Zalej winem i poczekaj aż odparuje. Następnie dodawaj gorący bulion porcjami i ciągle mieszaj całość. Gdy ziarna lekko zmiękną wsyp cukinię i dalej gotuj całość na małym ogniu zalane bulionem. Mieszaj. Pod sam koniec wsyp koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z palnika. Dodaj odrobinę masła. Wymieszaj, przykryj, odczekaj 5 minut. Podawaj z kurkami i bobem na wierzchu. Smacznego!

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ