Na jutrzejsze śniadanie jajko w kokilkach à la Moniuszko? Dzisiejsze zdjęcie zwyciężyło w konkursie organizowanym przez Operę Narodową w Warszawie z okazji 201 rocznicy urodzin Stanisława Moniuszki. Dziękuję @operanarodowa za to miłe wyróżnienie oraz za nagrody, a @grupa_pzu za nagrodę specjalną. Poniższy przepis na jajko w kokilkach na podstawie przepisu z książki Agnieszki Kręglickiej i Marcina Gmysa „Moniuszko w kuchni”.
Jajko, łyżeczka masła, 2 łyżki śmietany kremówki, sól, pieprz, 2 obrane i podgotowane szparagi. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kokilkę smarujemy masłem, wkładamy pokrojone szparagi, wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 12-15 minut. Podajemy gorące.
KOMENTARZE (0)