Majowe drożdżowe. Maślane, puszyste, z kruszonką i truskawkami. Z prawdziwą wanilią i filiżanką ciepłego mleka. Pachnie domem:). Mielibyście ochotę tak rozpocząć dzień? 300 g mąki, 18 g świeżych drożdży, 2 małe jajka, 60 g cukru, ziarenka z laski wanilii, 60 g masła, połówki truskawek, pół szklanki mleka, kruszonka, szczypta soli. Na początku z ciepłego mleka, łyżki mąki, łyżeczki cukru i drożdży robimy zaczyn. Czekamy aż ruszy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, zaczyn, sól i wanilię. Wyrabiamy robotem. Na końcu partiami dodajemy roztopione i przestudzone masło, cały czas mieszając. Odstawiamy do podwojenia objętości. Chwilkę wyrabiamy ponownie. Przekładamy do foremki. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
KOMENTARZE (0)