Cienka tarta z jabłkami

16 . 11 . 2024

Tarte fine aux pommes.

Czyli cieniutka tarta z jabłkami. Może być na gotowym cieście francuskim, a może też na kruchym domowym. Przygotowuje ją się szybko. Efektownie wygląda, dobrze smakuje. 

Spód:
270 g mąki pszennej (240 g mąki typ 480, 30 g mąki krupczatki)
2 żółtka z dużych jajek
180 g masła
90 g cukru pudru

2 duże twarde jabłka
30 g masła
2 -3 łyżki cukru brązowego

Ciasto zagniotłam. Schłodziłam w lodówce ok 20 minut. Rozwałkowałam na papierze do pieczenia, tak aby wyciąć z ciasta duże koło (koło ma być spore, ale powinno zmieścić się na blaszce z piekarnika) i przeniosłam na blaszkę do pieczenia. Ponakłuwałam w paru miejscach widelcem. 
Dwa twarde jabłka (u mnie ligol) obrałam, pokroiłam na cieniutkie plasterki i ułożyłam na spodzie. Zimne masło pokroiłam na małe kawałki i rozłożyłam na poukładanych plasterkach jabłek. Posypałam całość cukrem. Piekłam w 180 stopniach ok 30 minut.
Smakuje na ciepło, ale też i na zimno. Można podać z kulką lodów waniliowych, śmietankowych, karmelowych czy odrobiną domowej bitej śmietany jeśli w pobliżu brak crème fraiche…

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ