W tamtym roku piekliście mniej więcej o tej porze ciasto kasztanowe i bretońską tartę z figami. Teraz czas na francuskie ciasto orzechowe. Co prawda orzechy rodzime, a nie z Périgord czy Grenoble, niemniej jednak ciasto jest bardzo smaczne!
Miękkie, intensywnie orzechowe, wilgotne i prościuteńkie do wykonania- czyli tak jak lubimy najbardziej, prawda?
Składniki temperatura pokojowa. Piekłam w blaszce o średnicy 22 cm
150 g orzechów włoskich plus parę sztuk do ozdobienia góry
220 g cukru pudru
6 białek
80 g mąki
2 łyżki miodu
160 g lekko solonego masła
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia;
Orzechy i cukier puder mielimy na proszek. Następnie otrzymany proszek przesypujemy do miski i ubijamy go z białkami. Dodajemy mąkę i mieszamy ręcznie do połączenia się składników. Dodajemy miód oraz lekko ciepłe roztopione masło. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Na wierzchu układamy orzechy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni zgodnie z przepisem 30 minut, ja wydłużyłam pieczenie do 40 minut. Wyjmujemy z blaszki i kroimy po przestudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.
Bon appétit😋
Przepis pochodzi z książki „ Francja na talerzu” François Régis Gaudry
KOMENTARZE (1)